Alles over jullie kinderwens

Een gezonde start

Willen jullie graag een baby? Samen kunnen jullie al voor de zwangerschap zorgen dat jullie baby in de baarmoeder een zo gezond mogelijke start krijgt. Mocht je, ter voorbereiding op jullie zwangerschap, een consult willen, dan ben je welkom om een kinderwensconsult bij ons af te spreken. Tijdens dit consult wordt gekeken naar jullie gezondheid, familiaire achtergrond, lifestyle en wordt je cyclus in kaart gebracht. We vragen je om voorafgaand aan deze afspraak de vragenlijst van zwangerwijzer in te vullen en deze mee te nemen naar jullie afspraak. Het consult duurt veelal een uur en wordt vaak vergoed door je zorgverzekeraar.

Vergroot de kans op zwangerschap

Wat je zelf kunt doen

Foliumzuur

Door foliumzuur te slikken kan je de kans op een open rug, hazenlip of gespleten gehemelte bij de baby verkleinen. We adviseren je om 400 microgram foliumzuur per dag te gaan slikken vanaf 4 weken voordat je zwanger wilt worden. Je blijft de foliumzuur gebruiken totdat je zeker weet dat je 10 weken zwanger bent.

Gewicht

Een gezond gewicht helpt je om vlotter zwanger te worden, maar ook tijdens de zwangerschap is dit belangrijk. Je voelt je fitter en het draagt bij aan de gezondheid van jou en je baby. Een gezond BMI voor volwassenen ligt tussen 18,5 en 25. Mocht je begeleiding willen hebben bij het verkrijgen en behouden van een gezond gewicht zoek dan contact met een diëtiste of voedingscoach.

Eetpatroon

Gezond eten betekent dat je veel groenten, 2 stuks fruit en volkorenproducten eet. Om voldoende bouwstoffen binnen te krijgen, is 100-125 gr vlees/vis/ eieren per dag voldoende. Wees matig met varkensvlees. Twee keer per week vis, waarvan 1 keer vette vis in verband met omega 3. Eet je vegetarisch of veganistisch bekijk dan goed, of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. In de zwangerschap adviseren we 2 kopjes koffie per dag. Drink 2 liter water per dag. Geen rauw vlees en zachte kazen die gemaakt zijn van rauwe melk. Doordat je gezond eet, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen.

Bewegen

Iedere dag 30 minuten lekker buiten zijn is goed voor je. Je krijgt zo vitamine D binnen en het houdt je lichaam fit. Dit is weer goed voor je zwangerschap. Sporten is prima, maar luister goed naar je lichaam. Als je klachten krijgt bespreek dit dan met je verloskundige.

Roken, alcohol en drugs

Roken en alcohol kunnen ervoor zorgen dat je minder snel zwanger wordt. Ook mannen spelen hierin een rol: rokende mannen hebben minder zaadcellen en deze zijn minder beweeglijk. Tijdens de zwangerschap roken of drinken is schadelijk voor jou en je baby. Het een en ander kun je nalezen in de folder van het Trimbos instituut. Wil je stoppen met roken? Kijk op de site Rookvrij? Ook jij? Het gebruik van drugs, ook blowen, wordt uiteraard afgeraden, omdat dit negatieve gevolgen heeft op het ontstaan en behouden van een gezonde zwangerschap.