Onderzoeken en echo’s

We houden jouw baby in de gaten

Om jouw gezondheid en die van de baby goed in de gaten te houden, krijg je verschillende onderzoeken. Sommige onderzoeken krijgt elke zwangere vrouw, maar er zijn ook onderzoeken die alleen noodzakelijk zijn als jouw specifieke gezondheid of zwangerschap daarom vraagt. Uiteraard leggen we uit wat elk onderzoek inhoudt. Bij veel onderzoeken kunnen jullie zelf bepalen of je dit wilt.

Wat is er mogelijk

Meer informatie

Echo’s

Echografie, ook wel echoscopie genoemd, is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven, die zich door het lichaam verplaatsen. Doordat de geluidsgolven een onderscheid kunnen maken tussen harde en zachte structuren ontstaat er beeldvorming. In de verloskunde kunnen we zo een baby in de baarmoeder in beeld brengen. De meeste echo’s tijdens de zwangerschap worden via de buikwand gemaakt, maar bij een jonge zwangerschap of slechte beeldkwaliteit door de buikwand, zal de echo vaginaal gemaakt worden.

De eerste kennismaking met jullie baby vindt plaats bij 7-8 weken zwangerschap. Je krijgt dan je eerste echo, de zogenaamde vitaliteitsecho. Het maken van een echo van jullie baby is een bijzonder moment en we willen daarom dat jullie echo’s kwalitatief goed zijn. Op onze praktijklocatie worden de echo’s dan ook gemaakt door een zeer ervaren echoscopiste van echocentrum het Palet. Je kan, wanneer je een echo mag laten maken, telefonisch contact 078-6309724 met het Palet zoeken of het hier contactformulier invullen. 

Tijdens je zwangerschap kun je op indicatie te maken krijgen met een aantal verloskundige echo’s:

Termijnecho

Met deze echo wordt je uitgerekende datum en zwangerschapsduur bepaald.

Echo na bloedverlies

Met deze echo wordt er gekeken of de zwangerschap intact en vitaal is of dat er wellicht sprake is van een miskraam. Mogelijk zijn er andere oorzaken die het bloedverlies kunnen verklaren.

Placenta lokalisatie

Deze echo is bedoeld om de locatie van de placenta ten opzichte van de baarmoedermond te bepalen. Je krijgt deze echo alleen als er wordt getwijfeld of de placenta in de buurt van de baarmoedermond ligt. Deze echo wordt bijna altijd vaginaal gemaakt. Het beste tijdstip voor deze echo ligt tussen de 30-32 weken zwangerschap.

Groei-echo

Met een groei-echo wordt duidelijk of je baby groeit volgens de verwachting. Een groei-echo vindt meestal plaats tussen 22-40 weken zwangerschap.

Prenatale screening

Tijdens de zwangerschap kunnen er onderzoeken gedaan worden, waarbij er onderzocht wordt of de baby een aandoening zoals syndroom van Down of een lichamelijke afwijking zoals een open ruggetje heeft. Dit wordt prenatale screening genoemd. Jullie kunnen zelf aangeven of je meer over deze onderzoeken wil weten. Willen jullie meer informatie, dan vindt er voorlichting plaats over de onderzoeken. Na deze voorlichting kunnen jullie zelf beslissen of jullie wel of niet onderzoek willen.

De onderzoeken die plaats kunnen vinden zijn twee soorten onderzoeken:

  • Onderzoek naar chromosomale afwijkingen; Edwards-, Patau- en Downsyndroom (NIPT)
  • Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: 13 weken en 20 weken echo ( Eerste trimester SEO en SEO)

Wil je alvast meer weten en meer lezen over deze onderzoeken? Lees dan hier verder: Screeningen tijdens de zwangerschap | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

Bloedonderzoek

De Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie (PSIE) is een landelijk bevolkingsonderzoek waarbij jij als zwangere vrouw bloedonderzoek aangeboden krijgt bij het eerste verloskundig consult. De screening is erop gericht een aantal ernstige ziektes bij ongeboren en pasgeboren kinderen te voorkomen.

Je bloed wordt onderzocht op:

  • ABO-bloedgroep
  • rhesus (c)-bloedgroep
  • rhesus (D)-bloedgroep
  • irregulaire erytrocytenantistoffen (IEA)
  • syfilis (lues)
  • hepatitis B
  • HIV

Naast de PSIE wordt het Hb-gehalte, je vitamine D gehalte en de glucosewaarde van je bloed gecontroleerd. Mocht je uitgebreider bloedonderzoek gewenst hebben, maak dit met ons bespreekbaar.