Miskraam

Een ingrijpende gebeurtenis

10 tot 15 % van de zwangerschappen eindigt helaas in een miskraam. Dit is een ingrijpende gebeurtenis voor zowel jou als je partner. Het maakt een einde aan jullie plannen en de fantasieën over jullie verwachte baby. Veel stellen, zowel man als vrouw, maken na een miskraam dan ook psychisch een moeilijke tijd door. Gevoelens van verdriet, boosheid en falen zijn heel begrijpelijk. Probeer er samen over te praten en geef elkaar de ruimte om het verlies te verwerken. Als je hulp nodig hebt bij het verwerken, neem dan gerust contact met ons op of maak een afspraak met je huisarts.

Veel vrouwen voelen zich schuldig, maar realiseer je dat je een miskraam niet kunt voorkomen of tegenhouden. Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo kunnen bijvoorbeeld vrijen, vallen, fietsen of paardrijden geen miskraam veroorzaken.

Een miskraam wordt meestal veroorzaakt door een afwijking van het embryo, waardoor deze niet meer kan groeien en wordt afgestoten. De oorzaak is meestal een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Deze afwijking is zelden erfelijk en er zijn dus meestal geen gevolgen voor een volgende zwangerschap.

Verloop en herstel van een miskraam

meer informatie

Verloop van een miskraam

Meestal begint een miskraam met bloedverlies. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen toenemen en kortdurend hevig zijn. Dit kan gepaard gaan met menstruatie-achtige of weeën-achtige pijn. Hiervoor mag paracetamol worden ingenomen. Je verliest het vruchtje in de vorm van stolsels en stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies). Dit gebeurt meestal binnen 2 weken na de start van het bloedverlies. Het bloedverlies neemt daarna snel af en houdt na een paar dagen op. Soms is er nog enkele weken een beetje bloedverlies. We adviseren om geen tampons te dragen tijdens de miskraam. Wanneer je koorts krijgt, het bloedverlies erg hevig is of bij toenemende buikpijn, neem je altijd contact met ons op via de spoedlijn.

Mocht de miskraam niet op gang komen of wil je geen spontaan verloop afwachten, verwijzen we je door naar de gynaecoloog. Je kan dan in overleg met de gynaecoloog kiezen voor een behandeling met vaginale tabletten om de miskraam op gang te brengen of voor een curettage.

Herstel van een miskraam

Na een miskraam of curettage is het lichamelijk herstel meestal vlot. Het bloedverlies stopt na 1 tot 2 weken. We adviseren te wachten met vrijen tot het bloedverlies is gestopt. Na 4 tot 6 weken kun je je menstruatie weer verwachten.