We begeleiden je bevalling waar jij je het fijnst voelt

Voorbereid en ontspannen bevallen

Samen werken aan een realistische bevalling

Ruim tijd voor bespreking wensen en verwachtingen

Waar de ene vrouw naar uit kijkt, ziet de ander er tegen op: …de bevalling. Iedere vrouw ervaart bevallen anders. Je bevalt het beste op een plek en in een omgeving waarin jij je zo goed mogelijk kan ontspannen.

Wat helpt is een goede voorbereiding door middel van een bevalcursus, het volgen van een voorlichtingsavond, of het maken van een geboorteplan. Zie je op tegen de bevalling bespreek dit dan met ons. Door je angst, of de angst van je partner, te bespreken, maak je de angst voor de bevalling bij ons kenbaar en kunnen we samen kijken hoe we de angst kunnen verminderen of weg kunnen nemen.

De bevalling

Meer informatie

Plaats bevalling

Vanaf 37 weken tot 42 weken mag je, als je zwangerschap goed is verlopen, onder begeleiding van ons bevallen. Je kunt dan kiezen voor een thuisbevalling of een bevalling in een ziekenhuis. Het is dus belangrijk om hier goed over na te denken.

Wat voor de ene vrouw veilig en vertrouwd voelt, zal voor de andere vrouw heel anders zijn. Partners kunnen daarin onderling ook in verschillen. Daarnaast kan het ook zo maar zijn, dat wanneer het moment van de bevalling daar is, de plannen gewijzigd worden, omdat het toch anders ervaren wordt dan gedacht. Wat je ook kiest, wij begeleiden je graag op de plek waar jij je het fijnst voelt.

Thuis

Er is veel onderzoek gedaan of thuis bevallen wel veilig genoeg is. Uit onderzoek uit 2015 onder 80.000 zwangeren bleek dat thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis! Daarnaast blijkt dat 96% van de zwangeren die thuis is bevallen, daar tevreden op terug kijkt. Veel zwangeren en hun partner kiezen er voor om thuis te bevallen. Thuis wordt als een vertrouwde en veilige omgeving ervaren. Voor de partner geldt vaak dat deze zich beter kan ontspannen, gezien hij de weg kent in zijn eigen huis. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld met gedimd licht en ontspannen muziek in eigen vertrouwde omgeving de weeën opvangen en jullie voorbereiden op de komst van jullie baby. Op het moment dat je regelmatig weeën hebt komen we langs om te beoordelen of je ontsluiting hebt en waar je behoefte aan hebt. Samen met een kraamverzorgster is één van ons aanwezig bij jullie bevalling. Tijdens de bevalling houden we jou en de baby goed in de gaten en maken we steeds de afweging of het verantwoord is om thuis te bevallen. Zo kunnen jullie er van op aan dat wanneer jullie thuis willen bevallen er geen onnodige risico’s genomen worden. 

Poliklinisch

Wanneer je graag poliklinisch zou willen bevallen, beval je gewoon met één van ons in het ziekenhuis. We noemen dit ook wel een verplaatste thuisbevalling. In sommige gevallen vinden wij het als verloskundigen verstandiger om in het ziekenhuis te bevallen en vindt de bevalling plaats in het ziekenhuis. Dit heet een plaatsindicatie. Een spontane bevalling begint altijd thuis. We komen bij jullie langs als er regelmatig weeën zijn en kijken dan wat jullie wensen zijn. Mocht je naar het ziekenhuis willen voor de bevalling dan bekijken we samen met jullie wat dan het beste moment zal zijn om naar het ziekenhuis te vertrekken. Mochten jullie graag poliklinisch willen bevallen in een ziekenhuis, dan kunnen we voor de bevalling terecht in het Albert Schweitzer Ziekenhuis, zie hier de voorlichtingsfilm, in Dordrecht, in het Beatrix ziekenhuis, zie hier de voorlichtingsfilm, in Gorinchem en in het Maasstad , zie hier voorlichtingsfilm, in Rottedam. Mocht je andere wensen hebben met betrekking tot de poliklinische bevalling, bespreek ze met ons, dan kijken we naar de mogelijkheden

Naast de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen, kan je ook kiezen voor een andere bevalhouding of een badbevalling (vraag bij belangstelling voor een badbevalling naar de mogelijkheden). Als je tijdens de bevalling, op het moment dat je weeën hebt, regelmatig van houding wisselt, heb je minder pijn, daarnaast kan dit er zelfs voor zorgen dat je bevalling met wel 3 uur verkort wordt! Zo kun je ook alvast uitproberen wat je een fijne houding vindt om straks te gaan persen. Bevallen kun je namelijk in verschillende houdingen. Door het kiezen van een bevalhouding die bij jou past heb je meer regie en kijk je vaak met een beter gevoel terug op je bevalling. Bekijk hier de folder over bevalhoudingen.

Pijnstilling

Veel zwangeren geven vaak aan tegen de pijn van een bevalling op te zien. Wat goed is om je te realiseren, is dat wanneer je een uur lang weeën om de 5 minuten hebt, die 1 minuut duren, je 48 min geen pijn ervaart!

Daarnaast is het goed om te weten, dat tijdens de bevalling je lichaam natuurlijke pijnstillers aanmaakt, dit zijn endorfinen. Door goed te ontspannen tussen de weeën door, rust om je heen, en warmte (een douche of een kruik) komen deze endorfinen gemakkelijker vrij. Denk ook eens aan een massage, deze kan ook ontspannend werken. Zowel de weeën als de baringspijn worden door vrouwen verschillend ervaren, maar ook waar de pijn gevoeld wordt (buik, rug of benen) is voor iedereen anders. Bevallen doet altijd pijn, maar de hoeveel pijn hangt ook af van je voorbereiding, hoe goed je je kan ontspannen en hoe gevoelig je bent voor pijn in het algemeen.

Mochten ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen of warmte je niet voldoende helpen kan je met pijnbestrijding in het ziekenhuis bevallen. De bevalling zal dan verder plaatsvinden onder begeleiding van de gynaecoloog. Mocht je pijnbestrijding tijdens je bevalling nodig hebben, proberen we altijd bij je bevalling aanwezig te zijn. Tijdens het doornemen van jullie geboorteplan, bespreken we jullie mogelijkheden met betrekking tot pijnbestrijding en jouw wensen hierover. Mocht je eerder vragen hebben? Stel ze gerust.