Methoden van anticonceptie

Uitleg en hulp bij jouw keuze

De bevruchting van een eicel in de baarmoeder wordt ook wel de conceptie genoemd. Logischerwijs noemen we het voorkomen hiervan anticonceptie. Om een zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende anticonceptiemiddelen op de markt. Hoe maak je een keuze uit al die verschillende anticonceptiemethoden? Ook hiervoor kan je bij ons terecht. We leggen de verschillende methodes aan je uit en helpen je een weloverwogen keuze te maken. De bekendste anticonceptiemethode is misschien wel de anticonceptiepil, kortweg ‘de pil’ genoemd. Dit is zeker niet de enige optie, en lang niet voor iedereen de juiste.

Anticonceptiemethoden

Meer informatie

Er zijn grofweg twee categorieën anticonceptiemethoden: methoden die gebruik maken van hormonen, maar ook middelen die zonder hormonen hun werk doen. Hormonale anticonceptiemiddelen zijn bijvoorbeeld de pil, de anticonceptiering of het hormoonspiraaltje. Middelen zonder hormonen zijn bijvoorbeeld het condoom of de koperspiraal.

Niet alleen het voorkomen van een zwangerschap kan een reden zijn om anticonceptie te gebruiken. Veel vrouwen gebruiken een anticonceptiemethode om menstruatiepijn te verlichten of om menstruaties uit te kunnen stellen. Een goede afweging maken kan lastig zijn, maar is wel van belang. Hoe betrouwbaar is een middel bijvoorbeeld wanneer je diarree hebt of moet overgeven? En hoe snel ben je weer vruchtbaar als je stopt met een anticonceptiemiddel? Kan jij gemakkelijk elke dag aan anticonceptie denken, of heb je er liever voor langere tijd geen omkijken naar? Of wil je definitief niet meer zwanger kunnen raken en overweeg je sterilisatie? En hoe zit het met risico’s van de verschillende anticonceptiemethoden? Soms weet je niet meer wat je moet geloven met al die tegenstrijdige berichten.

Je ziet het, er zijn een hoop afwegingen te maken als je een anticonceptiemethode wilt kiezen. Verwarrend? Zeker! Hoe fijn zou het zijn als er iemand is die je precies kan vertellen hoe al die middelen werken, wat de voor- en nadelen zijn en je bovendien kan helpen de keuze te maken die bij jou en je levensstijl past? We zijn er om jou te adviseren in deze keuze. Want anticonceptie kies je veelal niet voor even, maar voor jaren! Voel je welkom en informeer naar de mogelijkheden, ook als je (nog) geen cliënt bij ons bent.

Bekijk de brochure: www.anticonceptie.nl