Uitstrijkjes2024-02-23T11:15:27+01:00

Uitstrijkjes

Bevolkingsonderzoek

Wij stimuleren vrouwen altijd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek, omdat dit vaak tijdig HPV, wat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, kan ontdekken. We merken dat vrouwen vaak geen gebruik maken van de uitnodiging, omdat zij bijvoorbeeld zwanger waren toen ze de uitnodiging ontvingen, het vergeten zijn te gaan doen of uit angst, omdat het een onderzoek in de vagina is. Er zijn veel redenen te verzinnen waarom vrouwen te weinig gebruik maken van de mogelijkheid van het bevolkingsonderzoek. ( 30-60 jaar).

Hier willen wij graag het verschil maken, zodat meer vrouwen mee zullen doen aan het bevolkingsonderzoek en tijdig geholpen kunnen worden en erger voorkomen kan worden.

Uitstrijkje laten afnemen

Meer informatie

Ben je uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek om een uitstrijkje te laten maken, maar zie je er tegen op of heb je hier vragen over, informeer dan bij ons naar de mogelijkheden.

Heb je binnenkort een spiraalplaatsing of vervanging gepland, dan kan het uitstrijkje voor het baarmoederhals onderzoek tegelijkertijd uitgevoerd worden. Vergeet dit dan niet te vermelden bij het plannen van je afspraak, zodat we op de hoogte zijn en je verder kunnen informeren.

Soms ziet de verloskundige bij het plaatsen/ verwijderen van het spiraal een onrustige baarmoedermond. Ze zal dan met je overleggen of je meteen een diagnose uitstrijk wilt of niet. Het materiaal van de diagnose uitstrijk wordt op het laboratorium onderzocht. De laboratoriumkosten worden betaald vanuit het eigen risico ( ongeveer 130 euro)

Lees meer op de website van het RIVM.

Kan er een uitstrijkje worden gemaakt tijdens een zwangerschap2024-02-23T11:23:11+01:00

Over het algemeen wordt het niet aanbevolen om een uitstrijkje te maken tijdens de zwangerschap, tenzij er een specifieke medische reden is om dit te doen. Tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen en de fysiologische toestand van de baarmoederhals de resultaten van het uitstrijkje beïnvloeden, waardoor het moeilijker kan zijn om een nauwkeurige interpretatie te krijgen.

Kan er een uitstrijkje worden gemaakt met een spiraal?2024-02-23T11:41:02+01:00

Ja, over het algemeen kan een uitstrijkje worden gemaakt bij vrouwen die een spiraaltje (ook bekend als een IUD) hebben. Het spiraaltje zit in de baarmoederhals, terwijl het uitstrijkje wordt genomen van cellen van de baarmoederhals.

Wat als je uitstrijkje niet goed is?2024-02-23T11:11:28+01:00

De uitslag wordt gerapporteerd aan de hand van PAP-scores: PAP 1 betekent dat er geen abnormale cellen zijn gevonden. Bij PAP 2 zijn enkele afwijkende cellen vastgesteld, maar verdere onderzoeken bij de gynaecoloog zijn niet nodig omdat de cellen vanzelf herstellen.

Hoe vaak krijg je een oproep voor een uitstrijkje?2024-02-23T10:39:52+01:00

Over het algemeen worden vrouwen tussen de 25 en 65 jaar regelmatig opgeroepen voor een uitstrijkje. In veel landen wordt eens in de drie tot vijf jaar een uitstrijkje aanbevolen voor vrouwen met een gemiddeld risico op baarmoederhalskanker. Echter, als je bepaalde risicofactoren hebt, zoals een voorgeschiedenis van abnormale uitstrijkjes of bepaalde medische aandoeningen, kan het zijn dat je vaker moet worden gescreend

Hoe vaak moet je een uitstrijkje laten maken?2024-02-23T10:20:20+01:00

Het wordt aanbevolen dat vrouwen regelmatig een uitstrijkje laten maken, meestal eens in de drie tot vijf jaar, afhankelijk van de richtlijnen in jouw land en je persoonlijke gezondheidsgeschiedenis.

Kan je zomaar een uitstrijkje laten maken?2024-02-23T10:19:04+01:00

Je kunt meestal een uitstrijkje laten maken wanneer jij wilt. Dit kan bijvoorbeeld bij de dokter of bij ons in de praktijk.

Ga naar de bovenkant