Alles over
uitstrijkjes
Wij stimuleren vrouwen altijd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek, omdat dit vaak tijdig HPV, wat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, kan ontdekken. We merken dat vrouwen vaak geen gebruik maken van de uitnodiging, omdat zij bijvoorbeeld zwanger waren toen ze de uitnodiging ontvingen, het vergeten zijn te gaan doen of uit angst, omdat het een onderzoek in de vagina is. Er zijn veel redenen te verzinnen waarom vrouwen te weinig gebruik maken van de mogelijkheid van het bevolkingsonderzoek. ( 30-60 jaar).
Hier willen wij graag het verschil maken, zodat meer vrouwen mee zullen doen aan het bevolkingsonderzoek en tijdig geholpen kunnen worden en erger voorkomen kan worden.
Uitstrijkjes
Meer informatie
Ben je uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek om een uitstrijkje te laten maken, maar zie je er tegen op of heb je hier vragen over, informeer dan bij ons naar de mogelijkheden.
Heb je binnenkort een spiraalplaatsing of vervanging gepland, dan kan het uitstrijkje voor het bevolkingsonderzoek tegelijkertijd uitgevoerd worden. Vergeet dit dan niet te vermelden bij het plannen van je afspraak, zodat we op de hoogte zijn en je verder kunnen informeren.
Soms ziet de verloskundige bij het plaatsen/ verwijderen van het spiraal een onrustige baarmoedermond. Ze zal dan met je overleggen of je meteen een diagnose uitstrijk wilt of niet. Het materiaal van de diagnose uitstrijk wordt op het laboratorium onderzocht. De laboratoriumkosten worden betaald vanuit het eigen risico ( ongeveer 130 euro)
Lees meer op de website van het RIVM.