Noodalarm Geboortezorg

Graag informeren wij, jullie over een belangrijk besluit dat de nieuwe minister voor gezondheidszorg begin dit jaar zal nemen. Het gaat over de zorg die jullie tijdens de zwangerschap, bevalling en de kraamtijd ontvangen Nederland heeft een van de beste systemen van geboortezorg ter wereld. De zwangere kan kiezen waar zij bevalt, met wie zij bevalt, de manier waarop zij wil bevallen en gelukkig vinden wij het vanzelfsprekend dat daarbij de meest optimale zorg mogelijk verleend wordt om een kindje gezond geboren te laten worden. Als de minister besluit een integraal tarief voor de geboortezorg in te voeren waarbij de eerstelijns verloskundige zorg gedegradeerd wordt tot een ziekenhuis loket verlies de zwangere haar keuzevrijheid en een uniek verloskundig systeem.

Door een groep verontruste zwangeren, ouders en zorgverleners is een petitie opgesteld. De petitie zal in januari aan de Tweede Kamer worden aangeboden. We hopen dat jullie er net zo in staan als wij en de petitie willen ondertekenen én delen met anderen!

In Nederland start de gezonde zwangere bij de verloskundige. Je ziet de verloskundige zolang je ‘gewoon’ gezond zwanger bent, een gynaecoloog als het nodig is en een kraamverzorgster wanneer je thuis bent tijdens je bevalling en kraamtijd. De verloskundigen, gynaecoloog en de kraamverzorgster werken goed samen. Je kiest de verloskundigen, kraamzorg en eventueel een ziekenhuis dat bij jou past. Je kiest waar je wil bevallen. Bij de verloskundigenpraktijk bespreek je wat belangrijk is voor jouw zwangerschap: dat is zorg op maat. Deze keuzevrijheid dreigt snel te veranderen.

Als de minister haar besluit doorzet kunnen ziekenhuizen vanaf 2022 alle zorg die nodig is in een zwangerschap declareren bij een zorgverzekeraar, zonder de verloskundigen en kraamzorg uit de wijk daarbij te betrekken. Op termijn zal, net als in andere westerse landen, de zorg hierdoor ziekenhuis georiënteerd worden, jij patient worden van het ziekenhuis en de ‘gewone gezonde zwangerschap en bevalling’ en de kleinschalige verloskundigenpraktijken uit de wijk verdwijnen.

Help mee deze verandering tegen te houden door de petitie te tekenen en met zo veel mogelijk anderen te delen. Wij hebben al getekend!
Bekijk de petitie en meer achtergrondinfo hier:  noodalarmgeboortezorg.nl
Wil je bijdragen aan de werkzaamheden? Mail op info@noodalarmgeboortezorg.nl  
Hartelijk dank!

Volg ons op @noodalarmgeboortezorg
Facebook: www.facebook.com/noodalarmgeboortezorg 
Instagram: www.instagram.com/noodalarmgeboortezorg 
Twitter: www.twitter.com/noodalarmgbzorg